ECMP
Image default
Business / Marketing and Advertising

Branded content ook voor Brand bier?

Een merk online positioneren doet men met behulp van branded content. Het gaat hier niet om content waar door brand de vlammen vanaf vliegen, al moet et wel aanspreken, het gaat er puur om het merk centraal te stellen en duidelijke herkenbaarheid te geven. Ernie Brands, oud speler en trainer van PSV, heeft ook niets met branded content te doen, maar toch kon je zijn naam gebruiken wanneer je de naam Brands gebruikte rondom een campagne van PSV. Hetzelfde geldt voor Messi wanneer je iets met FC Barcelona wilt doen of Müller wanneer het over FC Bayern gaat. Misschien dat het met deze eenvoudige voorbeelden duidelijker is waarvoor branded content dient. Alles rondom het vereenzelven en bewust maken van een merknaam. Het maakt niet uit of dit een product, een dienst, een firma, een sportvereniging of een stad is. Bij het horen van de naam zie je meteen het beeld.

Branded content van Heineken voor Brand bier?

Wanneer we over een product spreken dat absoluut gespecialiseerd is in “branding” is het Heineken. Andere bekenden zijn onder andere Coca Cola, McDonalds, Google, enz. Bij het horen van de naam, zie je de kleur en automatisch leg je een verbinding met het product of dienst. Bij Heineken denk je aan groen en aan bier. Bij alle campagnes komt dit terug, reclameborden in stadions, kranten of televisie advertenties, in de bioscoop en natuurlijk op het internet. Daar heet het dan ineens branded content als onderdeel van internet marketing. Heineken, heeft een van de beste marketing afdelingen in de wereld, ooit aangevoerd door Freddy Heineken zelf. In Limburg bestaat het daar zeer geliefde en hoog aangeschreven biermerk Brand al heel erg lang en de kleurassociatie met het merk was groen. Zelfs buiten Limburg bekend vanwege de goede kwaliteit. Een aantal jaren terug heeft Heineken Brand bier volledig overgenomen. En de centrale marketing afdeling van Heineken is nu voor de marketing verantwoordelijk. Kan Heineken met behulp van branded content Brand bier zo positioneren dat het heel herkenbaar is, de doelgroep zich aangesproken voelt en Heineken niet ondergraven wordt?

 

Heinekens branded content voor Brand bier

Heineken heeft dat heel slim gedaan, heel langzaamaan gebruik makend van branded content met daarnaast de normale middelen (krant, tv, sportstadions, enz.), is de wereld geïnformeerd over de kwaliteit van Brand bier. Daaromheen draaiden de campagnes, zonder het te merken is de kleur van het groen donkerder gemaakt, ineens leek de kleur absoluut niet meer op Heineken-groen. Met dit subtiele spel, gebruikmakend van branden content, is er niets afgepakt aan de kwaliteit en alle andere eigenschappen waarom de doelgroep graag Brand bier dringt en toch blijft het, met een ander groen herkenbaar. Zo is de brand Brand naast de brand Heineken blijven bestaan, zonder dat het ten koste van een van beide is gegaan. Dat alles met ondersteuning van branded content.