Business / Marketing and Advertising

Geen E-mailmarketing voor leadgeneratie of Kundenakquise

E—mail is in snel tempo uitgegroeid tot een belangrijk e-marketinginstrument en wordt een pijler voor B2C- en B2B-aanbieders voor het genereren van regelmatig een lead. In Duitsland wordt dit proces “Kundenakquise” genoemd. Een bedrijf kan klanten en potentiële klanten stimuleren om via e-mail vragen, suggesties en klachten naar het bedrijf te sturen. Mensen die zich bezighouden met klantenservice, bijvoorbeeld bij callcenters, kunnen snel reageren op zulke boodschappen. Het bedrijf kan ook e-mailinglijsten maken van klanten of potentiële klanten. Zulke lijsten bieden een uitgelezen kans om het bedrijf en zijn aanbod te introduceren bij nieuwe klanten en een langlopende relatie op te bouwen met huidige. Met de lijsten kunnen online marketeers op basis van de koopgeschiedenis van de klant nieuwsbrieven versturen, of speciale product- of promotieaanbiedingen‚ herinneringen aan service- of garantieverlening, of aankondigingen van speciale gebeurtenissen.

Overdaad schaadt bij Kundenakquise

Om effectief te kunnen concurreren in de e-mailomgeving met steeds meer chaotische overdaad, ontwerpen marketeers verrijkte e-mailboodschappen, interactieve en gepersonaliseerde boodschappen met animatie en streaming audio en video. Vervolgens richten ze zich met deze aandachttrekkers zorgvuldiger op degenen die erop gesteld zijn en ernaar zullen handelen. Net als met andere soorten online marketing moeten bedrijven oppassen dat ze geen irritatie opwekken bij de internetgebruikers die al worden overspoeld met junkmail. De explosie van spam — ongevraagde, ongewenste commerciële e-mailberichten waarvan onze mailboxen verstopt raken — leiden tot frustratie en boosheid bij de consument. E-mailmarketeers balanceren tussen waarde toevoegen en opdringerigheid. Om de klant niet te irriteren door ongewenste marketing-e-mail te zenden moeten bedrijven hun klanten toestemming vragen om marketingboodschappen te sturen. Ze moeten de ontvangers ook vertellen hoe ze altijd kunnen kiezen voor ‘opt in’ of ‘opt out’ van e-mailpromoties. Bij opt in moet de ontvanger van tevoren toestemming geven voor het toezenden van e-mails. Bij opt out kan de ontvanger aangeven dat hij de mail van bepaalde aanbieders niet meer wenst te ontvangen.

Kundenakquise en E-mailmarketing aan banden in Nederland

In Nederland is de overheid strenger dan in de rest van de EU. De voormalige OPTA streeft ernaar om buitensporige boetes te geven aan marketeers die ongevraagde e-mailberichten hebben gestuurd. Boetes die zo hoog oplopen dat het voordeliger is om iemand dood te rijden onder invloed, dan het versturen van mailberichten. Vermoedelijk wil de OPTA het Europese spamfighting orgaan naar zich toe halen. Hierover bestaat geen duidelijkheid, maar zegt wel iets over de Nederlandse mentaliteit. De handelswijze van de OPTA heeft gezorgd voor permissíemarketing. Dit is het standaardmodel geworden voor e-mailmarketing. Een studie van 890 consumenten van een mondiaal cosmeticamerk die hen interesseren. En regelmatig op basis van permissie e-mailberichten ontvingen van het bedrijf, wees uit dat 782 van ontvangers een positief beeld hadden van het merk.